Turizam trendovi u 2023.
Blog, Trendovi, Vijesti

Koji su novi trendovi u svjetskom turizmu za 2023.?

Turizam trendovi u 2023.

Prosinac nam već kuca na vrata, stoga možemo sa zadovoljstvom sagledati turističku sezonu 2022. Prema trenutnim podacima iz sustava za prijavu i odjavu turista eVisitor, ostvareno je 81% prometa u odnosu na rekordnu 2019. Ovaj turistički oporavak je dobar pokazatelj da su svjetska pandemijska ograničenja iza nas, i da se potražnja za putovanjem povećava. Iako je zabilježen veliki priljev gostiju na aerodromima, za razliku od ostalih mediteranskih destinacija, Hrvatska i dalje prednjači po tome što smo auto destinacija.

Pravo pitanje se postavlja: što nas čeka u 2023.? Istraživanje vodećih putničkih agencija donosi još dobrih vijesti. Putnici si i dalje prioritiziraju godišnje odmore; unatoč pesimističnim ekonomskim pokazateljima za 2023., predviđanja su da će svjetski dolasci narasti za 30% naspram 2022. Europljani se unatoč krizama i dalje teško odriču godišnjih odmora. Među ostalim, istraživanje donosi i nove trendove koje možemo očekivati u nadolazećoj godini.

Budžetiranje nikad važnije nije postalo, i gosti očekuju što bolji omjer vrijednosti ponude za uplaćeni novac. Pozitivna posljedica toga je rasterećenje vrhunca sezone zbog većeg interesa za jeftiniju pred i post sezonu. Također, jedan od zanimljivih trendova koje možemo očekivati za sezonu 2023. je veća potražnja za smještajem na osami.

S tim na umu, Hrvatska udruga turizma (HUT) poziva sve iznajmljivače i turističke djelatnike da već sad krenu s pripremama za sezonu, jer uz trenutne indikatore, kako domaća, tako i svjetska konkurencija će rast. Direktor HUT-a Veljko Ostojić poručuje: „(…) Hrvatska ima komparativnu prednost kao najbliži i najsigurniji Mediteran, moramo osigurati nastavak investicijskog ciklusa, jer jedino tako možemo biti konkurentni i nastaviti biti snažan motor domaćeg gospodarstva.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Može Vas zanimati