Blog, Ideje i savjeti, Vijesti, Zakoni i propisi

NOVOST ZA IZNAJMLJIVAČE: Porasli troškovi komunalnih usluga — kako uštedjeti?

Privatni iznajmljivači će plaćati cijene komunalnih usluga ovisno o lokaciji njihove nekretnine. Ipak, lokalna samouprava može omogućiti olakšice ukoliko se zadovolje propisani kriteriji.

 

Kao što je već svima poznato, privatni iznajmljivači spadaju pod kategoriju nekućanstva koji koriste komunalne usluge. Ovaj zakon je na snazi od 31. srpnja 2021. godine, no lokalna samouprava je tek sada definirala cjenik pružatelja komunalnih usluga. S obzirom na visoku inflaciju u gotovo svim aspektima, bilo je za očekivati nagli porast cijena komunalija. Nažalost, najveće oscilacije cijena osjetit će iznajmljivači. Ipak, nije sve tako crno — iznajmljivači će plaćati cijenu za količinu otpada samo u mjesecima u kojima obavljaju svoju djelatnost. Ostatak godine plaćat će samo minimalni dio cijene za komunalije. 

 

Kao poticaj svim iznajmljivačima da odvajaju otpad te da proizvode što manje istog, jedinice lokalne samouprave su ponudile kriterij za umanjenje cijene javnih usluga za iznajmljivače koji proizvode manje od 720 l mjesečno. Drugim riječima, takvim iznajmljivačima bi se obračunavala cijena kao i za kućanstva. Stoga svi imaju priliku do 20. ožujka donijeti dokaz o recikliranju otpada i time će im se umanjiti cijena od početka prošle godine. Ukoliko se iznajmljivači jave nakon 20. ožujka, također će ostvariti umanjenje cijene, ali samo za buduće mjesece. 

 

Međutim, nekoliko poslužitelja komunalnih cijena neće mijenjati svoje cijene niti će iznajmljivačima biti omogućene olakšice. Pa su se tako na tom popisu našli grad Split čija minimalna cijena kućanstva iznosi 3,98 eura, a za nekućanstva visokih 13,27 eura. Dubrovnik i Zadar još nisu definirale svoje cjenike, no kao dobar primjer izrađenosti istog je svakako Krk. Od 1. siječnja, svi iznajmljivači imaju jednake cijene pražnjenja spremnika kao i kućanstva. Ovakve olakšice su rezultat tome što su svi stanovnici Krka usmjereni ka odvajanju otpada i očuvanju prirode. Vrtoglavi udio od 80% reciklažnog otpada trebao bi nam svima biti poticaj i opomena. Uskoro nam se bliži sezona s očekivanjima iznadprosječne potražnje, no s porastom potražnje, raste i naša odgovornost prema Lijepoj našoj. Stoga pokažimo našim turistima važnost očuvanja prirode koju svi uživamo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.