Schengen & Euro currency
Blog, Ideje i savjeti, Trendovi, Vijesti, Zakoni i propisi

Ulazak u Schengen i naša nova valuta — sve što trebate znati!

Godinama smo svjedočili graničnim gužvama kad bi tisuće turista nahrlilo na našu obalu. Sad možemo sa zadovoljstvom zaboraviti na to. Otkrijte koja su predviđanja za našu ekonomiju u Schengenu i koji su novi izazovi…

Schengen & Euro currency

Godinama smo svjedočili višesatnim gužvama na granicama kad bi tisuće turista nahrlilo k našoj obali tijekom sezone. U principu, jako dobro za nas, osim kad bi ta kašnjenja dovela to toga da nam gosti ne dolaze na vrijeme jer su zaglavili negdje (ne svojom krivicom), ili su pak propustili trajekte za otoke. A da ne govorimo o tome kad bi se pojavili nespremni i nemaju gdje razmijeniti svoje novčanice u kune.

Pa, kao što smo svi i svjesni, takve sitnice su od 01. 01. 2023. stvar povijesti. Ulaskom u Schengen i prihvatom eura kao nove valute, na gore spomenute prizore možemo sa zadovoljstvom zaboraviti. Iz općenite perspektive, prednosti ukidanja granica će se direktno odraziti i na naš BDP — tjednik Lider izračunao je potencijalni rast BDP-a od 0,57% do 1,14%. Kad sagledamo da smo jedna od popularnijih turističkih destinacija na Mediteranu i to što smo do sada prednjačili kao auto-destinacija gostima iz Slovenije, Mađarske, Češke, Poljske, Slovačke, Njemačke i Austrije, naša atraktivnost stabilno raste. Otvorenje Pelješkog mosta je dodatan poticaj za populariziranje Dubrovnika i Pelješca kao auto-destinacije i da se gužve kod Neuma mogu zaboraviti!

Osim što se očekuje puno veći broj turista koji će noćiti na dulje periode, ono što nas isto očekuje je porast dnevnih turista. Iako neće nužno prenoćiti, ti turisti donose mnogo lokalnim ekonomijama kroz svoja razgledavanja tijekom kojih će sjesti isprobati lokalne specijalitete i kupiti podsjetnike na svoje ture.

Naravno, to što smo u Schengenu i što smo se u potpunosti integrirali u Eurozonu ne znači da nema mana. Velike gužve su očekivane na granicama Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, s obzirom da tamo sad počinje službena granica EU i mi smo njena krajnja točka. Na primjer, same 2022. noćenja gostiju iz Srbije su dosegla rekordnu brojku od 1,2 milijuna! Ove godine zato možemo očekivati velike gužve kod naših susjeda, no sigurni smo da će se unatoč tome broj noćenja povećati na nove rekordne brojke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)