posaljite nam nove fotografije smjestaja
Blog, Ideje i savjeti

Kako samostalno snimiti smještaj?

Pročitajte par korisnih savjeta kako bi izbjegli početničke greške kod snimanja vašeg smještaja

Prema nekim istraživanjima, u današnje vrijeme gosti se sve manje zadrže na pojedinom oglasu. Posljedično imamo sve manje vremena da privučemo i zadržimo pažnju gosta te izazovemo emociju koja će gosta natjerati da pogleda detalje vaše ponude. Bitnu ulogu u tom procesu igraju fotografije te je vrlo važno da fotografije budu što je moguće ljepše i privlačnije.

Iako bi bilo znatno bolje da za fotografiranje vaših kapaciteta koristite usluge profesionalnih fotografa ili barem bolje fotoaparate, svjesni smo da su te usluge dosta skupe te je često teško naći profesionalnog fotografa. Stoga vam nudimo nekoliko savjeta kojima ćete izbjeći početničke pogreške, ukoliko se odlučite samostalno fotografirati vaš smještaj.

Uredite smještaj

Prije nego krenete sa snimanjem vaših smještajnih kapaciteta uredite vaš apartman, posložite krevete, počistite i uklonite sve nepotrebne stvari. Po potrebi možete dekorirati prostor tako da dodate neki ukras u pojedinim prostorijama. To može biti zdjela voća ili vaza sa cvijećem na stolu, boca vina, posloženi ručnici u kupatilima ili na krevetima, časopisi ili knjige, pa čak i nekakav osobni predmet koji se već nalazi u jedinici, a zgodno izgleda za ovakvu namjenu (na primjer stari stolni sat i slični predmeti).

jednostavnim detaljima aranzirajte prostor prije snimanja
Jednostavnim detaljima aranžirajte prostor prije samog snimanja

Pripazite na kadar, to jest na ono što se spremate snimiti; nemojte da vam primjerice u kutu u kupatilu ostanu sredstva za čišćenje, metle i ostali ”rekviziti” koje potencijalni gost ne želi gledati u prezentaciji smještaja, bez obzira na njihovu neophodnost za vrijeme boravka.

Kada ste SVE prostorije (da, gosti većinom žele vidjeti što više slika svih prostorija u nekom apartmanu!) doveli u red, možete početi razmišljati o ”fotografskim” aspektima.

Kompozicija fotografije

Najčešća greška kod većine amaterskih snimaka je kompozicija fotografije neke prostorije. Naime, većina iznajmljivača snima prostore s određene visine, to jest stojeći na nogama. Na taj način dobivamo iskrivljenja vertikalnih linija prostorije i predmeta u prostorijama tako da idu u slovo V. Da bi izbjegli ta iskrivljenja pokušajte se sagnuti ili čučnuti toliko dok vam se te vertikalne linije zidova, ormara, kuhinjskih elemenata itd. ne isprave i postanu paralelne sa okomitim stranicama slike. Vodite računa da svaku prostoriju snimite iz kuta, to jest da uhvatite što više prostorije odjednom. Pazite da se vidi i dio stropa svakog prostora kojeg snimate.

uredno pripremljena soba za snimanje

Još jedna česta greška kod snimanja interijera je kada ste previše fokusirani na neki predmet, komad pokućstva kojeg ste promijenili. Bio to novi stolić na terasi, novi krevet ili kauč NIKAD ne snimajte samo taj komad namještaja, već UVIJEK prvo snimite cijeli prostor, a onda možete dodatno snimiti pojedini detalj. Dobar primjer je kada snimate balkon ili terasu; uvijek snimajte prema vani, skupa sa pogledom s tog balkona/terase, jer gosta zanima taj doživljaj, emocija koja mu se javlja dok zamišlja svoj godišnji odmor. Kada snimite samo stolić gost se eventualno može zamisliti u salonu namještaja, dok je snimak cijelog balkona/terase svakako bliži doživljaj budućeg odmora.

snimite balkon tako da se odmah vidi pogled
Gost se lako može zamisliti kako uživa u sjedenju na balkonu

Kada ćete snimiti vertikalne, a kada horizontalne fotografije? S obzirom da je kod korištenja mobitela normalno držanje uređaja uspravno, vodite računa da je za većinu prostorija bolje da ih snimite tako da položite sliku, okrenete uređaj horizontalno. Svakako, bez obzira na uređaj, fotografije bi većinom trebale biti horizontalne. Međutim kod nekih uskih i dugih prostora (primjerice hodnik i često kupatila) bolje je okrenuti sliku uspravno. Kod pogleda sa balkona/terase nemojte držati vaš uređaj okomito, osim u iznimnim situacijama.

Osvijetlite prostoriju

Još jedan važan aspekt kod kojeg se najviše vidi razlika između profesionalnih i amaterskih fotografija je svjetlina slike. Kao i kod profesionalnih fotografija gdje se za rasvjetu često koristi dodatna oprema, možemo dobiti bolje rezultate i sa amaterskim fotoaparatom ili mobitelom ako prije snimanja osvijetlimo prostor. Upalite svjetlo, noćne lampice, otvorite prozore da uđe svjetlost. Pri tome ipak treba pripaziti da vanjska svjetlost nije prevelikog intenziteta kako se ne bi stvorio prejak kontrast između svjetla na otvorima u prostoriji (prozorima i balkonskim vratima) i unutarnjeg prostora. U tom slučaju će se desiti da je unutrašnji prostor pretaman ili da se taj vanjski dio ne vidi (u fotografskom žargonu kažemo da je dio slike ”izgorio” op.). To možete izbjeći tako da prostoriju snimite kada svijetlo nije tolikog inteziteta, primjerice u predvečer ili rano ujuto (takozvani zlatni sat ili ”golden hour”), ili da ”prigušite” svjetlo tako da pritvorite prozorske kapke.

zatvorite prozorske kapke ako je svjetlo vani prejako
Kada je vanjsko svjetlo jakog inteziteta pritvorite kapke i upalite unutarnju rasvjetu

Izbjegavajte ugrađenu bljeskalicu jer na taj način predmeti na fotografiji dobivaju neželjeni odbljesak koji niti najmanje ne izgleda privlačno. Izuzetak su slučajevi kada je odbljesak od zida ili druge površine što ne možete dobiti sa bljeskalicom ugrađenom u aparat već samo vanjskom bljeskalicom.

dobro i lose osvjetljena prostorija
Primjer dobro i loše osvijetljenog prostora

Snimanje eksterijera

Važan dio prezentacije objekta čine i slike same kuće koju iznajmljujete, kao i okoliša objekta. Gosti vole provoditi vrijeme u vanjskom prostoru gdje mogu ujutro piti kavu, jesti, čitati knjige ili jednostavno odmarati. Imate li sadržaj u dvorištu s kojim se gosti služe, primjerice prostor za sjedenje, kamin u dvorištu, vanjski tuš, prostor za djecu – to bi trebali prikazati gostima jer je slika upečatljivija nego eventualna pisana informacija na stranici. Ne zaboravite snimiti ni parkirališni prostor kojeg nudite gostima.

kolaz sa prikazom dvorisnog prostora
Kolaž sa prikazom dvorišnog prostora

Kao i kod snimanja interijera i ovdje postoji nekoliko pravila kojih bi se trebalo držati. Prvo je da se prilikom snimanja kuće udaljite dovoljno da vam objekt uđe u kadar toliko da se odmah vidi okruženje. Ako se vaš objekt nalazi u maloj uličici i ne možete se dovoljno udaljiti, možete zamoliti susjeda da sa njegovog balkona ili prozora snimite vašu kuću. Objekt mora biti centriran tako da sa svake strane slike postoji prostor od objekta prema vani. Uvijek nastojte snimiti nebo jer tako slika prodiše. To ne znači nužno da sam objekt mora biti točno po sredini slike. Slobodno se može malo pomaknuti u jednu stranu, samo nikad ne smije biti priljubljen uz sam rub slike. U kompoziciji postoji pravilo trećine gdje objekt obično smještamo u jedno od četiri sjecišta kako bi dobili zanimljiviju i energičniju kompoziciju. Također postoji i tzv. Zlatni rez gdje su odnosi među veličinama zavisni pa se manji dio odnosi prema većem kao veći prema cjelini.

pravilo trecine ili zlatni rez
Objekt na slici je pomaknut gore desno radi bolje kompozicije prostora

Najčešća greška kod snimanja objekta je kada se na cijeloj slici vidi samo dio objekta, bilo ulaz u jedinicu ili kat. Zamislite da vaš portret za dokumente fotograf snimi tako da vam ”odreže” dio glave?

pogresno je odrezati dio objekta
Udaljite se dovoljno da cijeli objekt uđe u kadar

I kod snimanja eksterijera ne ustručavajte se snimati u suton ili rano jutro kada su sjene blaže, s manje oštrine, iako bi trebalo snimiti objekt i po danu. Ako snimate u sumrak ne zaboravite upaliti sva svjetla u kući (otvorite sve prozore!) i u dvorištu. Bolje je da se eksterijer snima u proljeće ili neposredno prije ljeta kada se okoliš opet zazeleni. Bez obzira radi li se o objektima uz more ili na kontinentu, NIKAD nemojte snimati okoliš kada su vremenski uvjeti nepovoljni, kada je oblačno i tmurno. Takva slika je neprivlačna za turističku svrhu kojoj je namjenjena te ne izaziva onaj impuls vezan uz razmišljanje o planiranom odmoru.

fotografija objekta u razlicitim vremenskim uvjetima
Primjer istog objekta snimljenog po oblačnom i sunčanom vremenu

U sučelju za iznajmljivače ažurirali smo dio vezan uz promjene fotografija vašeg smještaja. Prijenos fotografije je sada znatno olakšan, sučelje je preglednije i lakše za korištenje. Što je važnije, novo sučelje omogućava prijenos fotografija i preko mobilnih uređaja, jer znatan dio iznajmljivača svoj smještaj fotografira putem svojih smartphone uređaja i pohranjuje ih na istom.

Sučelje za dodavanje slika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.