Blog

5 trikova za smanjenje troškova klima uređaja

Saznajte kako uz pomoć malih trikova uštedjeti na potrošnji energije.

Većina iznajmljivača suočava se s čestim problemom pretjerane potrošnje energije tijekom sezone. Kao iznajmljivač uvijek nastojite da se vaši gosti osjećaju ugodno tijekom boravka u vašem smještaju, ali također pritom želite zadržati potrošnju energije na minimumu. Imajući to na umu, postavlja se pitanje kako održavati niske troškove hlađenja kada su temperature visoke?

Istina je da možete relativno lako uštedjeti na klimatizaciji kada se strateški pristupi potrošnji energije. Čak i male mjere predostrožnosti mogu vam donijeti znatne uštede. U nastavku vam donosimo pet strategija koje će vam pomoći u smanjenju potrošnje energije klima uređaja a da pritom ne morate žrtvovati zadovoljstvo gostiju.

1. Ostavite jasne upute za goste

Pomognite svojim gostima ali i sebi u smanjenju troškova. Ako želite spriječiti nepravilno korištenje ili moguće probleme s klimatizacijskim uređajem, svakako ostavite jasne upute gostima kako upravljati klima uređajem tijekom boravka u vašem smještaju.

Također možete ljubazno predložiti gostima da odgovorno troše energiju tako što će zatvarati prozore i vrata dok klima uređaj radi ili ugasiti uređaj dok ne borave u smještaju. Postavlja se pitanje kako reagirati u situacijama gdje gosti unatoč upozorenjima i savjetima nisu obazrivi te neodgovorno troše energiju? Najbolje bi bilo ranije se pripremiti za velike troškove koji proizlaze iz takvih radnji. Uobičajeno je da se prilikom prvog kreiranja cijene usluge noćenja moraju, uz ostale cjenovne uvjete, ukalkulirati svi troškovi. Sukladno tome nemojte zaboraviti u te troškove uključiti i klima uređaj.

2. Očistite filtre jednom mjesečno

Od presudne je važnosti čistiti filter klima uređaja jednom mjesečno. Prljavština i ostaci mogu se nakupiti i ometati protok zraka, uzrokujući probleme vašeg sustava za hlađenje, a još važnije, mogu i negativno utjecati na zdravlje. Čišćenje filtra aktivnost je koju možete i sami obaviti bez pomoći profesionalca. Danas postoje i neki uređaji koji imaju svjetla koja služe kao podsjetnik koji vam govore kada trebate promijeniti odnosno očistiti filtar pa se stoga osvrnite i na njih.

Što se tiče ušteda, možete očekivati da ćete redovnim čišćenjem filtra (barem jednom mjesečno) smanjiti potrošnju energije između 5% i 15%, što može značajno utjecati na smanjenje računa.

3. Zatvorite pukotine koje propuštaju zrak

Dobro pregledajte prozore i vrata u vašem smještaju. Mnogi prozori i vrata često nisu dobro pričvršćeni (ili su stari) zbog čega se mogu pojaviti male pukotine koje propuštaju zrak. Propuštanje zraka kroz nezabrtvljene reške najčešći je razlog velikih gubitaka (topline ili hladnoće) pa u mnogim kućama tim putem nestaje gotovo polovica energije utrošene u hlađenje. Srećom, ovakvi problemi se vrlo lako rješavaju. To možete učiniti i sami pomoću običnog alata za brtvljenje. Ako su vam prozori ili vrata stari mogli biste razmisliti o njihovoj zamjeni. Možda će vam to dodatno opteretiti budžet no dugoročno gledano time biste mogli postići uštedu energije do 30% što je značajna svota novca ako se uzme u obzir ukupna godišnja potrošnja.

4. Razmislite o programiranom termostatu

Mnogi iznajmljivači danas se odlučuju za programirane, automatske termostate. Pametni kućni uređaj kao što je programirani termostat može regulirati klima uređaj u vašem smještaju na temelju postavki koje vi odaberete. Na taj način više ne biste morali brinuti o tome kako gosti koriste klimu. Pozitivna strana ovakvih termostata je u tome što možete regulirati potrošnju i pomoću pametnog telefona.
Ovakvi termostati omogućuju vam stvaranje uravnoteženog temperaturnog rasporeda. Možete odabrati povećanje temperature za nekoliko stupnjeva noću kada će podešavanje proći nezapaženo. Ujutro se prostor može ponovno ohladiti kako bi gostu bilo udobno. Svakako imajte na umu da ugrađivanje termostata iziskuje i veće troškove.

5. Zamijenite stari sustav klima uređaja

Ako imate klima uređaj koji je star 10-15 godina, razmislite o tome da ga u potpunosti zamijenite. Unatoč redovnom održavanju i servisiranju stariji uređaji najčešće ne funkcioniraju dobro kao nekad, a mjesečni izdaci za potrošnju mogu biti isti ili čak i viši. Novi sustav klima uređaja je investicija koja se bi se dugoročno gledano mogla brzo isplatiti.

Ako se odlučite na kupnju novog uređaja obavezno potražite one s jasno naznačenim energetskim certifikatom koji jamče ravnomjernu potrošnju energije. Uz profesionalnu instalaciju, oni će trajati dugo i pružiti rezultate koje tražite.

Tagovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.