Blog, Vijesti, Zakoni i propisi

Za bezbrižno ljeto testiraj se na vrijeme! Sve informacije na jednom mjestu!

Maštate o bezbrižnom ljetu na Jadranu i odmoru u Hrvatskoj? Nema straha, jer donosimo sve informacije potrebne za sigurno putovanje i boravak u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja je pripremila 15 mobilnih kovid punktova!

Poboljšanje epidemiološke situacije u svijetu kao i masovno cijepljenje počinju pokazivati rezultate što se najviše osjeti u turističkom sektoru. Putnici su nakon više od godinu dana već odavno spremili prtljagu, a iznajmljivači i djelatnici ih nestrpljivo isčekuju. Kako bi ovo ljeto prošlo što bezbolnije i bezopasnije, pripremljeni su posebni punktovi za testiranje. Samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji je postavljeno 15 mobilnih točaka, a sve detalje otkrijte u nastavku.

15 mobilnih jedinica diljem županije

 

Prema posljednjim informacijama iz Turističke zajednice Splitskodalmatinske županije i Županijske komore Split, na ukupno 15 lokacija diljem naše županije, moguće je napraviti testiranje u slučaju pojave simptoma koronavirusa ili potrebe za rađenjem testa prije izlaska iz zemlje. Lokacije su raspoređene diljem županije, te osim Splita, Omiša i Makarske, obuhvaćaju i Dalmatinsku Zagoru i otoke.

Gdje i kako se testirati?

Testiranje je moguće obaviti u Splitu, Omišu, Makarskoj, Imotskom, Vrgorcu, Sinju te otocima Visu, Šolti, Braču i Hvaru. U ukupno 14 zdravstvenih ustanova moguće je obaviti i PCR i antigensko testiranje, kao i “Drive-in” test za one koji dolaze automobilom. Cijene se kreću od 150200 kuna za brzi antigenski test do 400 kuna za PCR test, uz eventualnu nadoplatu za prijevode.

Antigenski test ćete morati pričekati između 20 minuta i nekoliko sati, a PCR test u prosjeku dan do dva dana. Drive in testiranje jedino nije moguće napraviti na Bolu na Braču. Sva se testiranja prethodno naručuju putem e-maila ili mobitela te telefona.

Testiranje Split

 

U Splitu je testiranje na Covid-19 moguće napraviti već na Zračnoj luci prilikom silaska s aviona, što je odlično radi brze detekcije i testiranja, te u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Moguće je obaviti oba tipa testiranja.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije moguće je napraviti PCR i antigenski test. Cijena PCR testa je 400 kuna, a brzog antigenskog 150 kuna. Prijevod antigenskog testa se ne naplaćuje, dok je prijevod PCR testa 50 kuna. Vrijeme u koje se može doći napraviti testiranje je od ponedjeljka do subote od 7 do 14, dok se nedjeljom i neradnim danima testira veći broj korisnika po prethodnom dogovoru. „Drive in” testiranje je također moguće napraviti uz prethodnu najavu.

Antigenski test će biti gotov najkasnije 4 sata od testiranja, dok se na PCR čeka između 24 i 48 sati. Sve ostale informacije, kao i obvezne narudžbe za testiranja možete napraviti na službenim stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

U Zračnoj luci Split moguće je napraviti testiranje odmah prilikom silaska s aviona bez prethodnog naručivanja radi sprečavanja ulaska i širenja zaraze u zemlju. Cijene i prijevodi su isti kao u gorespomenutim paragrafima. Testiranje je moguće obaviti unutar radnog vremena luke, dakle, između 6 i 22 sata svakog dana. Na rezultate PCR testa ćete morati pričekati 24 sata, odnosno sat vremena za brzi antigenski test.

dezurne-ambulante-u-slucaju-corona-virusa

Testiranje na otocima 

 

Brač i Hvar

 

Brač

Testiranje na otoku Braču je moguće na dvije lokacije: Supetru i Bolu. U Supetru je moguće obaviti oba testa, dok je na Bolu dostupno brzo antigensko testiranje. PCR testiranje na Supetru je moguće napraviti uz telefonsko naručivanje na broj 021/631-755 ili mailom na ivana.luksic@nzjz-split.hr. Termini nadružbe su: ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 07:45 do 08:15.

Na Bolu se testiranje vrši u Ambulanti Bol. Moguće je napraviti antigenski test čija je cijena 150 kuna, uz nadoplatu od 100 kuna za prijevod. Kontakt podaci za naručivanje su: mailom ordinacija@dtomic.tcloud.hr ; telefonom: 021/635-112; mobitelom: 099/421-0242.

Hvar

Na Hvaru su dostupna tri kovid punkta: na Jelsi, Sućuraju i Hvaru. Na Jelsi je moguće napraviti oba tipa testa, a u Sućuraju i Hvaru antigensko testiranje. „Drive in” punkt imaju Jelsa i Sućuraj.

Testiranje na Jelsi je moguće izvršiti svakim radnim danom od 07:00 do 08:30 za PCR, te od 12 do 14 sati za antigenski test. Naručivanje je obvezno na broj 098/303-025 ili 091/151-2010.

U Sućuraju i Hvaru je moguće napraviti antigenske testove. „Drive in” punkt je dostupan u Sućuraju, ali ne i na Hvaru. Naručivanje je obvezno i vrši se putem mobitela: Sućuraj: 091/795-9476 i Hvar: 098/990-7876.

Šolta i Vis

 

Vis

Testiranje na Visu je moguće napraviti u Viškom Domu Zdravlja utorkom i četvrtkom od 10 do 11 sati. Moguće je napraviti i PCR i antigenski test. Vrijeme čekanja je 2 sata za antigensko testiranje i 2 dana za PCR. Narudžbe su obvezne ili mailom na mirela.blagojevic@nzjz-split.hr ili telefonski na 021/712-018.

Šolta

Na otoku Šolti se možete testirati antigenskim testom u Ambulanti Grohote u sklopu Županijskog Doma zdravlja od ponedjeljka do petka u terminu od 8 do 15 sati. Cijena je 200 kuna, prijevod je uključen u cijenu, a na rezultate se čeka pola sata. Kontakt se vrši preko Turističke zajednice na telefon 021/654-657 ili putem maila na: info@visitsolta.com.

Testiranje Zagora – Vrgorac, Imotski, Sinj

 

Za sve putnike koji ove godine žele upoznati ljepote Dalmatinske zagore stiže jedna dobra obavijest. Testiranje je moguće na tri lokacije u Zagori i to u Vrgorcu, Imotskom i Sinju. Cijena PCR testa je 400 kuna, antigenskog 150 kuna, dok je „Drive-in” punkt dostupan na svim trima lokacijama.

U Imotskom i Sinju je moguće napraviti oba testa uz obvezno naručivanje putem službenog maila na https://www.nzjz-split.hr/, dok se na rezultate čeka 2 sata za antigensko testiranje i 2 dana za PCR test. U Sinju je moguće napraviti testiranje od 7 i 15 do 7 i 30, a u Imotskom prema rasporedu dostupnih termina na stranicama županijskog Zavoda.

U Vrgorcu je testiranje moguće utorkom i četvrtkom od 7 do 8 sati, uz naručivanje na telefon: 021/674-350. Dostupan je PCR test s rezultatima unutar 48 sati, cijenom od 400 kuna + 50 kuna prijevod u Domu Zdravlja Vrgorac gdje se nalazi i mobilni “Drive-in” punkt.

Ostali kovid-19 punktovi

 

Makarska

U Makarskoj se testiranje vrši u Domu Zdravlja na zapadnom parkiralištu svakim danom, osim nedjeljom, od 07:00 do 08:30.  Vrše se PCR testiranja čija je cijena 400 kuna, uz nadoplatu od 50 kuna za prijevod. Naručivanje je obvezno putem maila na https://www.nzjz-split.hr/ ili telefonom na 021/612-716 ili na 021/611-207. „Drive in” punkt je dostupan na istoj adresi, a cijena antigenskog testa je 150 kuna.

Omiš

Omiš nudi opciju brzog antigenskog testiranja od 150 kuna na čije se rezultate čeka do najviše 20 minuta. Lokacija testiranja je Ribnjak u blizini sportske dvorane s postavljenim „Drive-in” punktovima uz obveznu najavu na broj telefona: 021/861-350. Testiranje je moguće od ponedjeljka do četvrtka od 12 do 14 sati, petkom od 8 do 13 sati i subotom od 18 do 20 sati.

Posljednje informacije

 

Za kraj valja naglasiti kako se do 30. lipnja 2021. primjenjuje Odluka Stožera Civilne zaštite o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske. Za sve putnike iz EU koji dolaze iz zemalja sa zelene liste nije potreban niti jedan dokument za ulazak u zemlju.

Za osobe iz Schengenskog prostora čije zemlje nisu na zelenoj listi, prilikom ulaska u zemlju moraju: predočiti negativan test na koronavirus, imati potvrdu o cijepljenju s dvije doze ili makar jednom najmanje 14 dana prije dolaska, potvrdu o izlasku iz samoizolacije staru minimalno 2 tjedna, potvrdu o preboljenju koronavirusa ili obaviti testiranje na granici. Za sve putnike iz trećih zemalja primjenjuju se pravila opisana u prethodnoj rečenici. Uz to, svi putnici moraju imati o uplaćenom turističkom smještaju u Hrvatskoj, potvrdu vlasništva objekta te osobe koje putuju zbog neodgodivih obiteljskih, poslovnih ili drugih razloga koji se mogu lako provjeriti i potvrditi.

Ostale mjere

Kako bi gosti imali sve na jednom mjestu, preporučuje se ispunjavanje EU digitalnog certifikata sa svim informacijama na jednom mjestu. Ako niste do sada to napravili, prijavite svoj objekt ili smještaj u Safe Stay protokol.

Sve ostale informacije gosti mogu pronaći na stranici Cro Care i Visitsplit.com i spremni dočekajte prve turiste! Mole se putnici, ali i domaći gosti te iznajmljivači i turistički djelatnici da se pridržavaju epidemioloških mjera.

Za kraj se svim turistima preporučuje ispunjavanje Enter Croatia aplikacije radi izbjegavanja gužve na granici. Za bezbrižno ljeto testiraj se na vrijeme! Sve informacije na jednom mjestu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)