Blog, Ideje i savjeti, Uncategorized

Kako se dobro pripremiti za fotografiranje?

Zašto dekorirati stol za blagovanje? Koliko boja ili predmeta (ni)je previše? Svi privatni iznajmljivači žele fotografije koje očaravaju i prodaju smještaj. Kako do njih donosimo u sljedećem tekstu.

Kako bi povećao vidljivost i predstavljanje smještajnih jedinica, Adriatic.hr svojim iznajmljivačima nudi besplatno profesionalno fotografiranje. Sve je veći broj iznajmljivača koji prepoznaju važnost fotografija u prezentaciji te su spremni uložiti dodatni trud kako bi same fotografije dočarale iskustvo koje dočekuje gosta. Stoga je pitanje koje nas često pitaju — Kako se pripremiti na dolazak fotografa?

Zanima ih kakvu dekoraciju izložiti, kako urediti prostorije, što sve mogu istaknuti, kao i mnoga druga pitanja. Također, poneki iznajmljivači ne vode brigu oko detalja, zbog čega potencijalno propuštaju priliku učiniti prezentaciju boljom i primamljivijom.Kako biste osigurali najbolje moguće fotografije, pripremili smo popis savjeta i smjernica koje vam mogu pomoći da što bolje pripremite svoj smještaj za fotografiranje.

Uredan prostor je pola prezentacije

fotograf dokumentira kontekst kojeg želite prenijeti gostima
Fotograf dokumentira kontekst kojeg želite prenijeti gostima

Kada je riječ o profesionalnom fotografiranju smještaja, malo pospremanja može napraviti veliku razliku. Bez obzira na to koliko kvalitetne slike bile, nitko neće biti impresioniran njima ako prikazuju pretrpane, neuredne sobe. Prije nego fotograf počne snimati, temeljito pretražite smještaj i uklonite sve nepotrebne predmete. Elementi koji su dijelom smještaja, od kanti za smeće, sredstva za čišćenje, daske za peglanje i slično, trebali bi biti spremljeni tako da estetski ne ometaju prostor. Također, ako smještaj nudi pomoćni krevet ili drugi namještaj koji se manje koristi, potrebno ga je skloniti. Osim što nepotrebni sadržaji privlače pažnju i narušavaju prezentaciju, oni vizualno zatvaraju prostor te on djeluje manji nego što je u stvarnosti. Također, provjerite rade li sve žarulje, je li pod uredan, kao i jesu li svi prozori, vrata i ormari očišćeni.

Pokažite gostima svoj smještaj u punini

namjestite prostor tako da je namještaj u njemu vizualno skladan
Namjestite prostor tako da je namještaj u njemu vizualno skladan

Nakon što je prostor očišćen, organizirajte namještaj tako da izgleda skladno. Postavite sve elemente na način da izgledaju simetrično. Stolice uvucite tako da prate linije stola. Veće namještaje, kao što su sofe, ormari i kuhinjski elementi, uskladite da budu geometrijski skladni. Dok snima, fotograf uprizoruje scenu koja stvara određeni kontekst, u našem slučaju ugodan i opuštajući odmor, te ga dokumentira.

posvetite pažnju količini informacija koja će se nalaziti na fotografijama
Posvetite pažnju količini informacija koja će se nalaziti na fotografijama

Radnu plohu u kuhinji ostavite čistu i praznu. Optimalno i efektno je dodati pokoji detalj koji se slaže, recimo zdjelu s voćem, aparat za kavu ili slično. Preporučljivo je da to bude jedan ili tri predmeta. Stol za blagovanje dekorirajte vazom za cvijeće ili potpuno postavite stol. Ipak, posvetite pažnju na količinu informacija koje će se nalaziti na fotografiji. Čak i najmanji detalj na fotografiji može privući nečiju pozornost i pokvariti dojam. Stoga, ako se stol za blagovanje nalazi uz kuhinju ili dnevni boravak, dovoljno je cvijeće. S druge strane, ako je stol za blagovanje u samostalnoj prostoriji, postavite ga. Jednako vrijedi i za terasu. Umjesto da snimate praznu terasu, postavite stol, dodajte voće ili pak predstavite kako bi izgledao doručak točno na vašoj terasi. Imate kamin u dnevnoj sobi ili roštilj u dvorištu? Osvijetlite to. Recite svojim gostima, bez ijedne riječi, da je ovo mjesto gdje se mogu opustiti i osjećati ugodno.

Obratite pozornost na osobne predmete

Uklonite sve osobne stvari iz smještaja. Pri tome svakako vodite računa o “priči” vašeg prostora. Ako se radi o jedinici koja odiše tradicijom, ostavite vrijedne i prigodne slike, predmete i slično. Ipak, ne treba pretjerivati. Vaš smještaj mora biti prilagođen gostima, stoga u njemu nije mjesto predmetima koji nemaju poveznicu s posjetiteljima. Također, motivi prirode su uvijek dobrodošli. Biljke, svijeće, slike i slično.

u kupaonicama naglasak mora biti na jednostavnosti i čistoći
U kupaonicama naglasak mora biti na jednostavnosti i čistoći

Prostorija u kojoj nikako ne želimo vidjeti osobne stvari je kupaonica. Iako vaš smještaj može sadržavati dodatne aparate za same goste, kupaonica mora biti prikazana na način da daje osjećaj čistoće i svježine, kao da nikada nije korištena. Dodatne ručnike posložite tako da vizualno dobro izgledaju. Svijeće u kupaonici su također dobar izbor.

Malo boje može promijeniti ukupan dojam

ubacite malo boje kako bi Vaš smještaj dobio na
Ubacite malo boje kako bi Vaš smještaj dobio na “karakteru”

Spomenuli smo već kako čak i najmanji detalj na fotografiji može privući nečiju pozornost, no on svakako može poboljšati dojam. Upravo zato vas ne bi trebao biti strah korištenja boja. Svakako, korištenje predmeta u žarkim i uočljivim bojama treba bi biti u skladu s ostatkom prostora — kako vizualno, tako i funkcionalno. Previše boja može stvoriti pomutnju u samoj prezentaciji. Stoga, ukoliko vašim apartmanom dominiraju neutralne boje poput bijele, sive ili bež, pokoji detalj upečatljive boje može podignuti ambijent bilo kojeg prostora.

izaberite dvije do tri glavne boje u smještaju
Izaberite dvije do tri glavne boje u smještaju

Koristite ukrasne jastuke i prekrivače, kao i šareno cvijeće. Isto tako, posteljina na krevetu u boji će dodatno podignuti izgled spavaće sobe. Pri tome svakako treba obratiti pozornost da se boje u sobi slažu. Također, uredite krevet tako da izgleda uredno i privlačno. Smanjite nabore na posteljini i poravnajte jastuke. U slučaju da primijetite nedostatak boje u spavaćoj sobi, na krevete možete postaviti dekoraciju – cvjetni aranžman, uredno složene ručnike, knjigu ili slične predmete.

Profesionalni fotograf će prepoznati dobru svjetlost

Pazite da svjetlost bude dobra. Prirodna svjetlost je najbolja za fotografiranje smještaja. Pobrinite se da zavjese budu otvorene te da je soba dovoljno osvijetljena. Svjetlost je ključna u boljoj vizualizaciji smještaja, prostorija i same lokacije. Tamna i mračna prostorija je značajno manje privlačna gostima, što pokazuju i same studije.

osigurajte dotok prirodnog svijetla i/ili kvalitetnu rasvjetu
Osigurajte dotok prirodnog svijetla i/ili kvalitetnu rasvjetu

Bitno je fotografirati smještaj u određenom dobu dana, tj. kada ima dovoljno svjetlosti. Stoga, budite spremni i na mogućnost promjene termina. Kako je vrijeme jako teško predvidjeti, iznajmljivači i fotografi koji žele najbolji rezultat uvijek trebaju biti spremni na moguće odgode. U suprotnom, potencijal fotografiranja prelijepog pogleda na more, ostat će samo nedovršeni zadatak ako je vrijeme kišno. U takvim slučajevima, fotografiranja terasa, balkona, kao ni pogleda iz zraka nisu mogući. Naposljetku, što se tiče idealnih vremenskih uvjeta, najbolje fotografije su zabilježene nakon bure kad je sam zrak čist i sve se jasno vidi. Nebo i more bit će živih plavih nijansi, bez izmaglica na samim fotografijama.

Ciljani gosti

U svakom slučaju, definiranje ciljanih gostiju ne može odmoći, a sigurno će vam pomoći u pripremi samog smještaja. Stoga, postavite si pitanja kao: jesu li vaši gosti obitelji s malom djecom, poslovni putnici ili pak ljubitelji prirode i adrenalina. Lista tipova gostiju ide i dalje, pa tako možemo pronaći ljubitelje hrane, mlade parove željne istraživanja, putnici sa životinjama i mnogi drugi.

naglasite na fotografijama na kakve goste
Naglasite na fotografijama na kakve goste “ciljate”

Upravo definiranje vašeg gosta vam može pomoći odlučiti hoćete li putem fotografija istaknuti bicikle u ponudi, opremljenost apartmana optičkim internetom ili laptopom. Ljubitelje hrane sigurno će primamiti svježe i lokalne delicije koje nudite gostima. Vrt, video igrice i igračke za djecu privući će obitelji s malom djecom, a hidromasažna kada i sauna goste željne opuštanja i odmora.

Nadamo se da će ove upute pomoći iznajmljivačima da što bolje pripreme smještaj prije fotografiranja. Ako ste iznajmljivač i imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica, slobodno nas kontaktirajte. No zapamtite, slika uvijek govori više od tisuću riječi!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)